Uutiset

Puheenjohtajan Joulumietteitä 2018 (21.12.2018)

 

Taas joulun lähestyessä on syytä miettiä kulunutta vuotta tarkemmin. 30-vuotista taivaltamme katsoen on pakko olla ylpeä edeltäjiemme sinnikkäästä alan kehittämisestä. Matka on ollut pitkä alun tyhjyydestä nykypäivän turvalliseen haitta-aineiden käsittelykulttuuriin. Vaikka tietotaito ja suurin osa osaajistakin ryöstettiin Ruotsista, on omaa kehitystä sen jälkeen tehty paljon. Alalla vuonna 1986 aloittaessani, en osannut unelmoidakaan nykyaikaisista suojaimista ja huoltotiloista.

Hämmennystä vuosien varrella on aiheuttanut asbestipurkajien koulutus, joka alun hyvästä yrityksestä huolimatta valui, ensin jopa kirjekurssimaisen rahastuksen kautta, talonrakennusalan ammattitutkinnon osamoduuliksi. Tietysti koko ajan alalla oli myös asiallisiakin kouluttajia, mutta välillä koulutuksesta saapunut ummikko ei edes osannut pukea haalareita päällensä. Nykyään, vaikka koulutusta voi antaa vain oppilaitos, on koulutuksen taso taas pudonnut. SAP pyrkii ratkaisemaan tätä järjestämällä omia asbestipurkutyökoulutuksia enemmän tulevaisuudessa.

Uusi lainsäädäntö on vihdoin näyttänyt kyntensä ja saamme nähdä monen lähivuoden ponnistusten tulokset käytännössä. SAPin kymmenkunta vuotta sitten kehittämä AV-järjestelmä tuli pitkälti asetukseen. Haluankin kiittää hallituksiemme jäseniä sinnikkäistä keskusteluista, joilla säädettävää lakia ja asetusta kommentoitiin. Ilman jatkuvaa keskustelua ja monia, usein pitkälle iltaan asti kestäneitä, kokouksia, ei asetus olisi näinkään hyvässä kuosissa.

 

 

Lainsäädäntöön jäi harmittavia valuvikoja, jotka mahdollistavat alalla toimivien ammattitaidottomien huijareiden rahastamisen ja yleisen työturvallisuuden vaarantamisen. SAP on usean muun tahon kanssa vienyt tietoa ministeriöön ja valvovalle viranomaiselle, mutta ainakaan vielä ei ole kehitystä havaittavissa. Pyrimme ensi vuonna saamaan jollain tasolla varmistettua asiantuntijoiden pätevyyden. On kestämätöntä, että kuka tahansa saa julistautua päteväksi kartoittajaksi, ilmanäytteen ottajaksi tai laboratorioksi.

Vuoteen on mahtunut paljon tapahtumia, joihin myös jäsenistö löysi mukaan kivasti. Kevään vuosikokous pidettiin Porissa ja Olkiluodossa. Päivä aloitettiin Olkiluodossa tutustumalla ydinjätteen turvalliseen loppusijoitukseen ja voimaloiden toimintaan yleensä. Oppaanamme oli geologi Joutsen, jolle iso kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. Vuosikokouksessa pohdittiin lainsäädännön ja viranomaisten toimintaa sekä nautittiin illallisella säteilyvapaata pihviä.

Syyskokousmatkamme Kiovaan ja Tšernobyliin oli koko yhdistyshistoriamme suosituin. Matkalle lähti, slovakialaiset kannatusjäsenemme mukaan lukien, 41 innokasta ja etukäteen säteilevää osallistujaa. Kiova todettiin mukavaksi ja kohtuuhintaiseksi paikaksi, jossa Itä-Ukrainan sotatila ei näkynyt mitenkään. Tšernobylissa ja Prypjatissa hämmennystä herätti luonnon nopea tilojen valtaaminen. Keskellä vanhaa kaupunkia ei rakennuksia kasvillisuudelta helposti havainnut.

Juhlavuosi huipentui Sisäilmapajan yhteydessä järjestettyyn seminaariin, jossa saimme paljon kuulijoita myös oman alamme ulkopuolelta. Hyvä vastaanotto antoi eväitä suunnitella vastaavaa seminaaria ensi vuodellekin.

Toivottavasti näemme ensi vuonnakin ainakin yhtä ison ja innokkaan ryhmän toiminnassamme.

 

Hauskaa joulua ja asbestivapaata kinkkua toivottaen,

SAP ry hallituksen puolesta, puheenjohtajanne

 

Kai Salmi